Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?

A nem megfelelő fermentáció következményei 4 pontban:

 • A fehérjék egy része lebomlik (több NH3) és romlik az emészthetőség (ez akár a fehérjék 30 %-át is érintheti)
  –> több fehérjét kell etetni pl. szóját, aminek magasabb költség és esetleg tejtermelés csökkenés lehet a következménye.
 • Csökken a szárazanyag-tartalom és az energiatartalom, a legrosszabb esetben ez 20% mértéket is elérhet
  –> több abrakot kell etetni, amely növeli a takarmányozási költséget.
 • A szilázsfelvétel csökken a nem kívánatos anyagok (etanol, ammónia, vajsav) jelenléte miatt
  –> legrosszabb esetben az állatok egyáltalán nem fogyasztják a szilázst, így azt ki kell dobni, de még nagyobb a baj, ha megeszi a tehén.
 • A rendkívül toxikus anyagok (kadaverin, botulinum toxin) termelése miatt az állatok mérgezést szenvednek
  –> a következmény betegség (botulizmus) és/vagy elhullás.

A fermentáció folyamata nagy eséllyel a rossz irányba tolódik el, ha a szárazanyag alacsonyabb 35%-nál, a cukortartalom alacsony, a fehérjetartalom magas, vagy a szilázs erősen szennyezett talajjal. A rossz fermentáció kockázatának különösen a fű- vagy pillangós szilázsok, de a nedves cirok vagy kukorica szilázs is ki van téve.

JOSERA silage advice

A jó minőségű silótartósítók védik a szilázst a nem megfelelő fermentációtól. A silótartósító megválasztásánál fontos szempont a tejsavtermelő homofermentatív baktériumok jelenléte a termékben, de emellett figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát és a különböző törzseket is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs, amellyel a fermentáció folyamata jól irányítható a káros baktériumokkal szemben („Több katona könnyebben megnyeri a háborút”). A különböző baktérium törzsek szélesebb tartományban alkalmazkodnak a változatos körülményekhez, mint például különböző növényfajok, hőmérséklet, szárazanyag-tartalom, stb. („A jobban alkalmazkodó katonák hatékonyabbak”). A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a baktérium mennyiség tekintetében minimum 300.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac classic, Josilac grass és Josilac combi.

További információkért kérjük keresse az Inter-Mix Kft. kollégáit illetve Jenei Ricárdát a +49 151 67956097-es számon.

JOSERA Josilac