Borjak téli takarmányozása és menedzsmentje

Dr. T. Turner, Josera CalfCare

A téli szezonban felül kell vizsgálnunk a borjúnevelési technológiánkat is. Az időjárás változása mindig gondot okoz, tipikus, hogy megnő az egyébként is jelen lévő fertőzések veszélye, ugyanakkor a borjú egészségére és teljesítményére is külön terhet jelent. A téli időszak a lehűlés mértékétől függően befolyásolja a borjú táplálóanyagok iránti igényét. A hideg-stressz csökkenti a borjú szervezetének védekező képességét, így a borjú fogékonyabb lesz a hasmenésre, tüdőbetegségekre vagy egyéb fertőzésekre. Annak érdekében, hogy a borjak könnyebben vegyék fel a harcot ezekkel a kihívásokkal szemben, a tejpótló tápszer koncentrációt emelni lehet a megnövekedett szükségleteknek megfelelően. A borjak itatását és gondozását is alaposan át kell gondolni a gondozókkal együtt, hogy a protokoll a lehető legjobban be legyen tartva ebben a kritikus időszakban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a sikeres téli borjúnevelés egyes szempontjait.

JOSERA shelter of calves

Téli itatási praktikák

A borjak takarmánya életük első hetében kizárólag a tejpótlón alapszik, később kezdik el felvenni az indítótápot és a tömegtakarmányt. Téli időszakban a borjú anyagcseréje felgyorsul, ezzel tartva a testhőmérsékletet a hideg, nedves időjárási körülmények között. A megnövekedett létfenntartási energiaigény kielégítésére a borjak számára több tejpótló tápszert kell biztosítani. Az ajánlások szerint a kompenzálás mértéke a következő: 20 °C alatt minden 5 °C csökkenésre napi plusz 50 g tápszert kell itatni (AHDB Dairy, 2015). A téli időszakban a megnövekedett igényekhez igazított takarmányozásnak további hatása is van: kísérletekkel igazolták, hogy a télen született üszők az első laktációban több mint 500 kg-mal kevesebb tejet termeltek az ugyanazon telepen a nyáron született üszőborjakhoz képest (Soberon et al. 2012). Az alacsonyabb tejhozam a borjú fejlődésének kritikus fázisában történő alultáplálásnak volt tulajdonítható.

A megnövekedett táplálóanyag- és energiaigény kielégítésére hatékonyabb megoldás a tejpótló koncentráció növelése, mint pusztán magasabb zsírtartalmú termékre váltani a téli időszakban. Hogyan lehetséges ez? Habár a zsír energiartalma kétszer annyi, mint a laktózé, mégis 1% zsírtartalom emelés a termékben mindössze 0,2 MJ/kg energianövekedést eredményez a tejporban (Vermeire 2015). A zsírtartalom növekedése ráadásul csökkenti a laktóz tartalmat, amely az 1-2 hetes borjú számára elsődleges energiaforrás. Az emelt koncentráció mellett szóló további érv, hogy a jó minőségű, 20 MJ/kg energiatartalmú tejpótlóval 50 g-onként extra 1 MJ energiát biztosítunk a borjú számára, ami jóval hatékonyabb megoldás a hideg-stressz kompenzálására! Mi történik, ha télen a magasabb zsírtartalmú tápszert emelt koncentrációban itatjuk? Ha emelt koncentrációban itatunk magas zsírtartalmú tejpótló tápszert, akkor a tápszer zsírtartalma lehetőleg ne legyen magasabb mint 20%, mivel a feleslegben bevitt zsír veszélyezteti a borjú májának működését. Ugyanúgy, mint a felnőtt szarvasmarha esetében, a borjú is csak korlátozott mértékben képes a zsírokat emészteni, emiatt a felesleg raktározódik a májban (Pantophlet et al. 2016), sejtszintű stresszt és metabolikus problémákat okozva.

Még egy fontos tényező az itatásban, hogy különösen télen rendkívül fontos a felvett tejpótló mennyisége, ezért nem elegendő vonallal megjelölt vödörrel itatni és csak megbecsülni az elfogyasztott mennyiséget, hanem rutinszerűen kell ellenőrizni a felvett tejpor mennyiségét, automatás itatás esetén pedig az automatát rendszeresen kalibrálni kell. A gyors lehűlés miatt az itatási hőmérsékletnél enyhén magasabb hőmérsékleten adjuk a borjúnak a tejpótlót.

JOSERA calves drinking

A borjú elhelyezése

Legyen szó akár borjakról, bárányokról, vagy malacokról, fajtól függetlenül az újszülött állatok elhelyezésének értékelésére egy idős professzoromnak volt egy mondása: „vajon te szívesen aludnál ott egy szál pizsamában?”. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a szavak mögött ott rejtőzik a gyakorlati tartalom. Az újszülött állatok fekhelye legyen meleg, száraz és huzatmentes. Ez azért kiemelt jelentőségű, mert az újszülött borjúnak kevés a tartaléka, így a testhőmérséklet szabályozására is korlátozott a kapacitása. Ahhoz, hogy borjaink a télen is megfelelően fejlődjenek, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az elhelyezésükre is.

Íme néhány tipp:
A száraz borjúnak jobb a hőszigetelése. A borjú számára a nyirkos levegő legalább olyan káros, mint a hideg levegő. Minél vastagabb levegőréteg szorul a borjú bőre és a szőrzet felülete közé, annál jobb a hideggel szembeni védelem. Ha a szőrzet nedves és rátapad a testfelületre, akkor ez a szigetelő hatás megszűnik. Nézzük meg a borjakat: piszkos, trágyafoltos a térd vagy a csánk? Ha igen, akkor ideje feltölteni az almot. Másik jó ellenőrzési módszer, ha 30 másodpercre letérdelünk az alomba. Ha felállunk és nedves a térdünk, akkor a teljes almot ki kell cserélni, mert a borjú befészkelődik az alomba és egész éjszaka nedves almon fog feküdni. A laza, bolyhos alomnak szigetelő hatása van, a szalma mennyisége pedig akkor megfelelő, ha a fekvő borjúnak nem látjuk a lábait.

A huzatmentes boksz csökkenti a borjú hőveszteségét. Egyes telepeken láttam olyan megoldást is, ahol a borjúketrec alja lyukacsos, ezáltal javul a levegő áramlása, aminek köszönhetően a borjú szárazon marad. Ez nagyon jó ha a külső hőmérséklet magas, viszont a padozaton átáramló hűvös levegő az almon is áthalad és hűti a borjút. A megfelelően vastag alom csökkenti ezt a hatást. A telepeken folyamatosan ellenőrizni kell a huzatot a borjúnevelő területeken, különös tekintettel a széleken lévő borjúházakra. Ha a borjúházak az istálló széltől védett oldalán vannak elhelyezve, távol az uralkodó széliránytól, akkor is ellenőrizni kell, hogy nincs-e szélörvény hatás. A szél hűtő hatásának ellenőrzésére egy gyors módszer, hogy csavarjunk nedves rongyot egy hőmérő köré és olvassuk le a hőmérséklet csökkenését. Szélsőséges esetben a borjúház bejáratára takarót lehet akasztani, ezzel védve a borjút a huzattól.

A meleg ital belülről melegít. Extrém időjárási körülmények esetén, ha a munkaszervezés ezt lehetővé teszi, akkor a kétszeri itatás helyett osszuk el a napi adagot háromszori itatásra, ez igen jót tesz a borjaknak. Ez két okból is előnyös: egyrészt az emelt koncentrációjú napi adag több részre oszlik, másrészt a tejpótló tápszer melegítő hatása a borjú számára olyan, mint nekünk egy csésze meleg tea. Ez javítja a borjú vérkeringését, átmelegítve a végtagokat, amelyek a legjobban ki vannak téve a lehűlésnek. A jó vérkeringés az immunrendszert is támogatja, ezzel segítve a hatékonyabb védekezést a fertőző betegségek ellen.

Megfelelő menedzsment mellett tehát a hideg időjárás sem okozhat problémát. Az alapvető szabályok betartásával télen is erős, egészséges borjakat nevelhetünk.

JOSERA buckets for calves

Exkluzív ajánlatunk Önnek :
Egy paletta tejpótló tápszer vásárlása esetén 2 zsák Kälberkost-ot (starter müzli borjaknak) adunk ajándékba.
Ez az ajánlat 2018.03.31 éjfélig leadott megrendelésre érvényes.
Ezzel kapcsolatban kérjük keresse kollégánkat Róth József magyarországi képviselőnket.

JOSERA Kälberkost

Irodalom

References
Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB). 2015. Calf Management: A practical guide to rearing healthy calves. Stoneleigh Park, Kenilworth, Warwickshire, UK. www.dairy.ahdb.org.uk
Pantophlet, A. J., Gerrits, W. J. J., Vonk, R. J., van den Borne, J. J. G. C. 2016. Substantial replacement of lactose with fat in a high-lactose milk replacer diet increases liver fat accumulation but does not affect insulin sensitivity in veal calves. Journal of Dairy Science. 99:10022-10032.
Soberon, F., Raffrenato, E., Everett, R. W. , Van Amburgh, M. E. 2012. Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves. Journal of Dairy Science. 95:783-793.
Vermeire, D. A. 2015. The myth of using high fat milk replacers for winter and why more powder is truly better than more fat. Univ. Minnesota Extension. www.extension.umn.edu/agriculture/dairy/calves-and-heifers. Accessed 11.2017